19 Aralık 2017 Salı

Barbaros Hayrettin Paşa

(1467 ?, Midilli-1546 İstanbul), Türk denizcisi. Asıl adı Hızır'dır. Barbaros lâkabının, ağabeysi Baba Oruç'tan geldiği söylenir.

 Batılılar ise, ona İtalyanca "Kızıl Sakal" anlamında "Barbarosa" dendiğini, Barbaros lakabının bundan verildiğini savunur. Babası Eceovalı Yakup, bir sipahi subayıydı. Barbaros'un Yusuf, İshak, Oruç ve İlyas adında dört kardeşi vardı. Yusuf küçükken ölmüştü. 

Barbaros, Saroz ve Selânik'e gemi işleterek ticaret yaparken İlyas ile birlikte Rodos şövalyelerine esir düştü. Rodos'tan kaçarak, Akdeniz'de korsanlık yapan ağabeyisi Oruç ile birleşti ve Cerbe Adası'nı kendilerine üs edinerek Hristiyan gemilerine karşı korsanlık yapmaya başladılar. 

Cezayir Kalesi'ni İspanyollardan alarak burada bir hükümet kurdular (1516). Hükümetin başına geçen Oruç Reis, İspanyollar ve Araplar ile çarpışırken öldü (1519) ve Barbaros, onun yerine geçti. Düşmanlarına tek başına karşı koyamayacağı için Yavuz Selim'e, buraların da Osmanlı topraklarına katılmasını önerdi. Bu önerisi kabul edilerek emirlik rütbesi verildi, ayrıca emrine 2.000 yeniçeri gönderildi. İstanbul'a geldi (1520). Önce beylerbeyi, sonra da kaptanıderya (amiral) oldu.


 Ölünceye kadar Akdeniz'de Osmanlı donanmasını yönetti, birçok başarı kazandı. Denizden Haçlı Seferleri'ne karşı koydu. Avrupa kıyılarına seferler yaptı. Cezayir'deki topraklarını genişletti.


 Birleşik Haçlı donanmalarına, Şarlken ve amirali Andrea Doria'ya karşı ünlü Preveze Deniz Savaşı'nı kazandı (1538). Böylelikle 16. yüzyılda Akdeniz bir Türk gölü hâline geldi. Fransa Kralı I. François, Osmanlılardan yardım isteyince, donanmasıyla V. Karl'ın (Şarlken) donanmasını bozguna uğrattı. Nice'i alarak Fransa kralını kurtardı. 


Tunus'u ele geçirdi. 1544'te İstanbul'a döndü, artık sefere çıkmadı ve burada öldü, Beşiktaş'taki türbesine gömüldü. 1944'te türbesinin yakınına heykeli dikildi.
Barbaros Hayreddin Paşa
OSMANLI KAPTANI DERYA
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder